KARACA İLE SENİN SOFRAN


KARACA İLE SENİN SOFRAN






gecenlerde sevgili Ayşenur Kıvılcım dan gelen davet üzerine Gezi Bosphorus Hotel/ Taksim de "Karaca ile Senin Sofran" adı altında seminere katıldım. Blog yazarı arkadaşlarımızla  birlikte katıldığımız bu seminerde porselenin, çatal bıçağın tarihçesinden, sofra kültür ve adabına, yemek sunumuna, sofra düzenine kadar bir çok faydalı bilgiyi tazeledik.  davet sofraları ile ilgili bütün detayların anlatıldığı slayt gösterileri ile başlayan seminerde

... sandalye ve masanın osmanlı sarayında ilk kez dolmabahçe sarayında kullanıldığını, halkın ise daha sonra kullanmaya başladığını,
...  sofra kurallarının gelişmesinde çatalın icadıyla yeme-içmeyi uygarlaştırmış  olduğunu,
... masadaki uyumun masa örtüsü ile başladığını,
... masa  örtüsü ve peçetelerin ütülü,  birbiri ile uyumlu olması gerektiğini,  pastel renklerin, beyaz keten, işlemeli keten ya da dantelli örtülerin sofraları daha şık gösterdiğini,
... masa örtüsünün boyutlarının masa ile orantılı olması gerektiğini, kenarlardan sarkan kısımların dizlerimizin hemen üzerinde olması gerektiğini,
... masada kullanılan şamdan ya da çiçek gibi aksesuarların konukların birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamasını,
... çatal, kaşık,  ve bıçağın kullanış amaçlarına göre  dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilmesi gerektiğini,
... küçük detayların farklı güzellikler yaratığını,
... su servisinin yemek servisinden önce bardaklar masadan kaldırılmadan sağ taraftan yapılması gerektiğini,
... ekmek sepetinin masanın köşesinde durması ve servisin sepetten yapılmasının uygun olduğunu,
... garsonlu serviste garsonun elinden hiçbir şey alınmaması gerektiğini,
... servisi yapan evsahibesi ise servise sağında oturan hanım misafirden başlaması  gerektiğini,
... yemek servisini daima soldan başlaması gerektiğini,
... kirli  tabakların sağdan alınıp temiz tabakların sol taraftan masaya konması gerektiğini,
... yemek bitiminde peçetenin toplanıp katlanmadan tabağın yanına bırakılması gerektiğini,
... peçetenin göğüse takılmamasını,
... tatlı servisinden önce masanın temizlenmesinin gerektiğini
... garnitür ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmesi ve bunun gibi bir çok detay ile ilgili ayrıntılar konuşuldu,

sizlerde konuklarını  iyi ağırlamak, onları mutlu edecek kusursuz bir masa düzeni istiyorsanız davetlerinizi görsel bir şölene dönüştürecek bu ipuçları ile harika sofralar hazırlıyacağınızdan emin olabilirsiniz.

bu güzel davet için başta Ayşenur Kıvılcım ve Karaca ya , bu organizasyonda emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkürler.

daha fazla bilgi için Karacanın www.seninsofran.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

      keyifli sofralar:)))
ADSENSE

kurabiyenin adresi

Merhaba ben Sevda Alphan bloğuma hoşgeldiniz.Tariflerim denenmiş lezzetleri test edilmiştir. Butik Pastalarım için siparişleriniz beklerim. Blogger dostlarımla etkinliklerim ise en sevdiğim keyfim. ..

Adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.